Aktualno

Razstava Slovenia Press Photo podaljšana do 28. aprila 2013!

2. april 2013


Zaradi izjemnega zanimanja smo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje podaljšali razstavo Slovenia Press Photo 2013. Na ogled bo še vse do 28. aprila! Vstop prost.


Zmagovalna fotografija natečaja Slovenia Press Photo 2013

8. marec 2013


 Zmagovalna fotografija 2013, foto: Šimen Zupančič Nagrajenci s članoma letošnje žirije, foto: Ana Kovač

Zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo 2013

7. marec 2013

Na slavnostni podelitvi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo razglasili zmagovalne fotografije in nagrajence natečaja Slovenia Press Photo 2013, ki je potekal v okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije. Nagrado za najboljšo fotografijo leta je prejel Šimen Zupančič za fotografijo iz novembrskega protesta v Ljubljani, nagrado za najboljšo reportažo pa Luka Dakskobler za reportažo o deklici Barbari, ki trpi za hudo obliko cerebralne paralize.

Zavod za promocijo fotografije SPP je letos že petič organiziral festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo. V okviru festivala smo organizirali tudi fotografski natečaj za profesionalne in zahtevne amaterske fotografe, ki je priložnost za pregled najboljših fotografskih dosežkov preteklega leta.

Žirija mednarodno priznanih strokovnjakov s področij fotoreporterstva in fotografije pod vodstvom Jona Jonesa, direktorja fotografije pri reviji Sunday Times Magazine, je imela zahtevno delo, saj so slovenski fotografi na natečaj skupno prijavili 3176 fotografij. Žirija je poleg zmagovalne fotografije in reportaže festivala izbrala tudi zmagovalce in častne omembe žirije v petih kategorijah.

Letošnjo mednarodno žirijo so sestavljali Jon Jones (direktor fotografije pri Sunday Times Magazine), ki je bil predsednik žirije, Gali Tibbon (neodvisna fotografinja), Moises Saman (Magnum Photos) ter Odd Andersen (fotograf pri AFP).

Najboljša fotografija 2013 Šimen Zupančič
Najboljša reportaža 2013 Luka Dakskobler
 
Kategorija/Nagrada Najboljša fotografija Najboljša reportaža Častna omemba žirije
Novice Jaka Gasar Luka Dakskobler Roman Sipič
Šport Jure Makovec Damjan Žibert Samo Vidic
Narava in okolje Mankica Kranjec Luka Dakskobler Katja Kremenić
Kultura in zabava Miro Majcen Borut Peterlin Bojan Velikonja
Ljudje Mitja Ličen Luka Dakskobler Jošt Franko

Zaključni dogodek festivala je podelitev priznanj Slovenia Press Photo 2013 in otvoritev razstave zmagovalcev in dobitnikov častnih omemb, ki jih je izbrala mednarodna žirija.

7. marec 2013

 Danes, 7. marca 2013, ob 20.00 uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Vabljeni!
Fotografija leta 2012, foto: Jure Eržen

Predavanje Pawla Kopczynskega - danes ob 18.uri v Cankarjevem domu, sledi uradna otvoritev razstave Reuters - OUR WOLD NOW, ob 20. uri v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana. Vabljeni!

6. marec 2013

Prosimo, da si v Informacijskem središču Cankarjevega doma (podhod Maxija)  zagotovite brezplačne vstopnice.

Rok za oddajo fotografij podaljšan!

27. februar 2013

Zaradi izjemnega zanimanja podaljšujemo rok za prijavo fotografij
do 3. marca 2013 do 23.59.


Kot član mednarodne žirije se nam bo pridružil Odd Andersen.

24. februar 2013
Odd Andersen je v svoji karieri poročal o številnih svetovnih dogodkih, vključno o padcu berlinskega zidu in razpadu Sovjetske Zveze, zalivskih vojnah leta 1991 in 2003, kot tudi o vojnah v Somaliji, Kongu, Izraelu in Gazi, Libanonu, Sloveniji, na Hrvaške, v Bosni, Libiji in nazadnje v Siriji, poleg tega pa je poročal tudi iz treh svetovnih prvenstev v nogometu in desetih olimpijskih iger.

Je dobitnik treh nagrad Pictures of the Year International, na festivalu v Perpignanu leta 2003 pa je bila na ogled retrospektiva njegovih del.

Odd Andersen bo sodeloval tudi kot gost okrogle mize Projekt Bosna 1992-1995.

Predavanje Pawla Kopczynskega

24. februar 2013V sodelovanju z agencijo Reuters, največjo tiskovno agencijo na svetu, pripravljamo razstavo najboljših fotografij leta 2012 z naslovom Reuters - OUR WORLD NOW.  Na razstavi bo prikazan izbor fotografij Reutersovih fotoreporterjev, ki prikazujejo konflikte, politiko, športne dogodke, praznovanja, naravne katastrofe in okolje. Otvoritve razstave se  bosta udeležila Pawel Kopczynski, urednik fotografije za osrednjo Evropo, nordijske države in Skupnost neodvisnih držav pri agenciji Reuters, in slovenski fotograf pri Reutersu, Srdjan Živulović.


Otvoritev razstave bo pospremilo predavanje Pawla Kopczynskega, 6. marca ob 18. uri, v Cankarjevem domu (dvorana M3/M4, brezplačne vstopnice).  Predstavil bo delo fotoreporterja pri agenciji Reuters in aplikacijo The Wider Image App, ki so jo pri Reutersu razvili posebej za iPad.

Predavnje bo v angleškem jeziku.

foto: Goran Tomašević                                                     

Začelo se je zbiranje prijav na fotografski natečaj Slovenia Press Photo 2013

11. februar 2013


Odprte so prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2013. Prijava fotografij je možna preko elektronskega obrazca do 28. februarja 2013. Najboljša dela slovenskih fotografov in fotoreporterjev, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo ob zaključku festivala Slovenia Press Photo 2013 na ogled na razstavi.

Zavod za promocijo fotografije SPP letos že petič organizira festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2013. V okviru festivala, ki bo letos potekal od 4. do 31. marca 2013 v Ljubljani, tudi letos organiziramo natečaj najboljših fotoreporterskih izdelkov na področju novinarske fotografije. Najboljša dela nagrajencev in dobitnikov častnih omemb, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo do zaključku festivala na ogled na razstavi natečaja Slovenia Press Photo 2013 v Muzeju za arhiterkuro in oblikovanje.

Uspešno izvedenim festivalom Slovenia Press Photo v letih 2009, 2010, 2011 in 2012, ki so jih spremljale tudi velike razstave mednarodno priznanih agencij, bo letos sledil jubilejni, peti, festival Slovenia Press Photo 2013, ki ga bo pospremil bogat spremljevalni program.

Podrobnosti natečaja Slovenia Press Photo 2013
Slovenski fotografi in fotoreporterji dnevno spremljajo mnoge dogodke ter beležijo zanimive in pretresljive zgodbe. Natečaj Slovenia Press Photo 2013 je priložnost za pregled najboljših fotoreporterskih dosežkov preteklega leta in je namenjen vsem profesionalnim in zahtevnim amaterskim fotografom s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Žirija mednarodnih priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije bo ob zaključku natečaja izbrala najboljša dela. Na slavnostni podelitvi bodo tako razglašene nagrade za najboljšo fotografijo leta 2012, za najboljšo reportažo leta 2012, zmagovalno fotografijo letošnjega natečaja in zmagovalne reportaže natečaja v petih kategorijah - šport, novice, narava in okolje, zabava ter kultura in ljudje.

Napoved programa festivala Slovenia Press Photo 2013
V okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2013, ki se bo z otvoritveno razstavo pričel 4. marca 2013 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bosta organizirani dve večji gostujoči razstavi mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij.

Otvoritvena razstava letošnjega festivala, projekt BOSNA 1992-1995, je razstava generacije fotoreporterjev, ki so pokrivali vojno na Balkanu. Leta 2011 je preko 50 fotografov, katerih dela danes videvamo v vseh najpomembnejših svetovnih publikacijah, v spomin na začetek vojne izdalo tudi knjigo fotografij, ki so del pričujoče razstave. Pred otvoritvijo razstave bo organizirana okrogla miza, ki se je bodo udeležili priznani fotoreporterji Jon Jones, Darko Bandič, Remy Ourdan, Odd Andersen in drugi, ki so sodelovali pri projektu.

Druga razstava, ki jo v okviru festivala Slovenia Press Photo 2013 pripravljamo s tiskovno agencijo REUTERS, z naslovom Reuters - OUR WORLD NOW,  bo v Desnem atriju Mestne hiše Ljubljana na ogled postavila najboljše posnetke leta 2012. Otvoritve razstave, 6. marca 2013, se bosta udeležila Pawel Kopczynski, urednik fotografije za osrednjo Evropo, nordijske države in Skupnost neodvisnih držav, ter slovenski fotograf agencije Reuters, Srdjan Živulović.  Drugo razstavo bo pospremilo predavanje Pawla Kopczynskega v Cankarjevem domu.

Zaključni dogodek s slavnostno podelitvijo priznanj Slovenia Press Photo 2013, ki se bo odvil 7. marca 2013, ob 20.00, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bo hkrati tudi otvoritev razstave nagrajencev Slovenia Press Photo 2013 in dobitnikov častnih omemb.


Zmagovalna fotografija Slovenia Press Photo 2012, © Jure Eržen

Zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo 2012

5. marec 2012

Na slavnostni podelitvi v Cankarjevem domu v Ljubljani smo razglasili zmagovalne fotografije in nagrajence natečaja Slovenia Press Photo 2012, ki je potekal v okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije. Nagrado za najboljšo fotografijo leta je prejel Jure Eržen za fotografijo zbranih na skupščini pri Boj-za v Ljubljani, nagrado za najboljšo reportažo pa Matic Zorman za reportažo iz begunskih taborišč v Gazi.

Zavod za promocijo fotografije SPP je letos že četrtič organiziral festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo. V okviru festivala so organizirali tudi fotografski natečaj za profesionalne in zahtevne amaterske fotografe, ki je priložnost za pregled najboljših fotografskih dosežkov preteklega leta.

Žirija mednarodnih priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije pod vodstvom ruskega fotografa Yurija Kozyreva je imela zahtevno delo, saj so slovenski fotografi na natečaj skupno prijavili 3336 fotografij. Žirija je poleg glavnih izbrala še nagrade in častne omembe žirije v petih kategorijah.

Letošnjo mednarodno žirijo so sestavljali priznani ruski fotograf Yuri Kozyrev (Noor Images), ki je bil predsednik žirije in Gaia Tripoli (International Herald Tribune), Emilio Morenatti (The Associated Press) ter Jérôme Sessini (Reportage by Getty).


Oglejte si fotogalerijo zmagovalnih del in častnih omemb natečaja!


Predavanje priznanih fotografov v Cankarjevem domu

29. februar 2012

Fotograf agencije Noor Images Yuri Kozyrev in fotograf agencije VII Christopher Morris sta 29.2.2012 ob 20.00 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani na predavanju prikazala in govorila o svojem dosedanjem delu. Naslova predavanj sta My Year on Revolution Road in War/Politics/Fashion.


Pričetek festivala Slovenia Press Photo 2012

21. februar 2012

Z odprtjem razstave neprofitne organizacije Art Works Projects, ki s pomočjo oblikovanja in umetnosti ozavešča in izobražuje javnosti o pomembnih človekovih pravicah in okoljskih vprašanji, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani pričel festival Slovenia Press Photo, ki letos poteka že četrtič.

Otvoritvena razstava je sestavljena iz treh delov (Kongo/Ženske, Lakota v Afriškem rogu in Afganistanske ženske) in predstavlja dela številnih priznanih fotografov. V okviru otvoritvenega dogodka bo potekala tudi multimedijska projekcija fotografij na fasado Cankarjevega doma.


Druga razstava letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2012 je razstava svetovno znanega ruskega fotografa Yurija Kozyreva, člana fotografske agencije Noor Images z naslovom The Arab Spring – On Revolution Road/Arabska pomlad – Na cesti revolucije, za katero je prejel tudi prestižno nagrado Visa d'Or News.

Christopher Morris, fotograf in ustanovni član prestižne fotografske agencije VII, predstavlja svojo razstavo Fashion/Moda. Morris je izvedel kampanje za številne modne znamke, vključno z Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel in Prada. V okviru razstave predstavlja tudi avtorske modne video posnetke.

Zaključni dogodek s podelitvijo nagrad Slovenia Press Photo 2012 5. marca 2012, ob 20.00, v Cankarjevem domu v Ljubljani, bo hkrati tudi otvoritev razstave nagrajencev Slovenia Press Photo 2012 in dobitnikov častnih omemb.


Okrogla miza v sredo, 22.2.2012: Kako lahko fotografija spremeni svet?

20. februar 2012

Kakšna je vloga in moč fotografije pri naslavljanju nepravičnosti, izkoriščevanja ter promocije človekovih pravic? Kakšne fotografije nas spodbujajo, da vstopimo v svet, ki ga predstavljajo, se identificiramo z njim ter želimo spremeniti nastalo situacijo?

sreda, 22.2.2012 ob 20.00, Cankarjev dom, dvorana M3/M4


O ključnih vprašanjih, povezanih z močjo fotografije za doseganje družbenih sprememb, bodo spregovorili:

-Leslie Thomas, direktorica Art Works Projects
-Erik Valenčič, novinar
-Uroš Hočevar, fotoreporter
-dr. Ilija Tomanić Trivundža, Fakulteta za družbene vede


Okroglo mizo soorganizira Ekvilib Inštitut.

Več informacij: sofa@ekvilib.org ali 059035580


Začelo se je zbiranje prijav na fotografski natečaj Slovenia Press Photo 2012

6. februar 2012

Odprte so prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2012. Prijava fotografij je do 29. februarja 2012 možna prek elektronskega obrazca. Najboljša dela slovenskih fotografov in fotoreporterjev, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo ob zaključku festivala Slovenia Press Photo 2012 na ogled na razstavi.

Zavod za promocijo fotografije SPP letos že četrtič organizira festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2012. V okviru festivala, ki bo letos v Ljubljani potekal od 21. februarja do 31. marca 2012, organizirajo tudi natečaj najboljših fotoreporterskih izdelkov na področju novinarske fotografije. Najboljša dela nagrajencev in dobitnikov častnih omemb, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo ob zaključku festivala na ogled na razstavi natečaja Slovenia Press Photo 2012.

Po uspešno izvedenih festivalih Slovenia Press Photo v letih 2009, 2010 in 2011, ki so jih spremljale tudi velike razstave mednarodno priznanih agencij, so tudi letos pripravili bogat spremljevalni program, med drugim tudi številne delavnice priznanih mednarodnih fotografov.

Podrobnosti natečaja Slovenia Press Photo 2012

Slovenski fotografi in fotoreporterji dnevno spremljajo mnoge dogodke in beležijo zanimive ter pretresljive zgodbe. Natečaj Slovenia Press Photo 2012 je priložnost za pregled najboljših fotoreporterskih dosežkov preteklega leta in je namenjen vsem profesionalnim in zahtevnim amaterskim fotografom s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Žirija mednarodnih priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije bo ob zaključku natečaja izbrala najboljša dela. Na slavnostni podelitvi bodo razglasili nagrade za najboljšo fotografijo leta 2011, za najboljšo reportažo 2011, zmagovalno fotografijo letošnjega natečaja in zmagovalno reportažo natečaja v petih kategorijah. Fotografi se lahko za nagrade potegujejo v petih kategorijah - šport, novice, narava in okolje, zabava ter kultura in ljudje.

Napoved programa festivala Slovenia Press Photo 2012

V okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2012, ki se bo z otvoritveno razstavo pričel 21. februarja 2012, bodo organizirane tudi razstave mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij. Otvoritvena razstava letošnjega festivala je razstava neprofitne organizacije Art Works Projects, ki s pomočjo oblikovanja in umetnosti ozavešča in izobražuje javnosti o pomembnih človekovih pravicah in okoljskih vprašanji. Sestavljena je iz treh delov (Kongo/Ženske, Lakota v Afriškem rogu in Afganistanske ženske) in predstavlja dela številnih priznanih fotografov. Druga bo razstava svetovno znanega ruskega fotografa Yurija Kozyreva, člana fotografske agencije Noor Images. V Ljubljano bomo pripeljali njegovo zadnjo in najaktualnejšo fotografsko razstavo z naslovom The Arab Spring – On Revolution Road, za katero je prejel tudi prestižno nagrado Visa d'Or News. Organizatorji povabili tudi Christopherja Morrisa, fotografa in ustanovnega člana prestižne fotografske agencije VII, ki bo predstavil svojo razstavo Fashion/Moda. Morris je izvedel kampanje za številne modne znamke, vključno z Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel in Prada. V okviru razstave bo predstavil tudi avtorske modne video posnetke. Zaključni dogodek s podelitvijo nagrad Slovenia Press Photo 2012 (5.3.2012, ob 20.00, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani) bo hkrati tudi otvoritev razstave nagrajencev Slovenia Press Photo 2012 in dobitnikov častnih omemb.


Zmagovalna fotografija natečaja Slovenia Press Photo 2011 © Matej Družnik / Delo


Odprtje razstave SPP 2011 v pariškem La Bellevilloise

8. december 2011

V sredo, 7. decembra 2011, je Veleposlaništvo RS v Parizu kot zaključno prireditev ob praznovanju 20. obletnice slovenske neodvisnosti organiziralo kulturni večer v znanem pariškem centru urbanih kultur La Bellevilloise.

Večer je s pozdravnim nagovorom odprla veleposlanica Veronika Stabej, ki je izpostavila 20. obletnico slovenske neodvisnosti. Dvorana je bila polna, prisostvujoči so pohvalili večplastno kulturno ponudbo in sproščeno vzdušje, ki prinaša svežino v tradicionalne diplomatske prireditve.

Sledilo je odprtje razstave Slovenia Press Photo 2011 - gre za nagrajene fotografije z natečaja za fotoreporterje slovenskih medijev, ki jih je izbrala mednarodna žirija. Koncept razstave je navzočim predstavil Matej Leskovšek, direktor zavoda Slovenia Press Photo. Fotografije so raznolik prerez življenja v iztekajočem se letu, od vsakdanjih opravil ribičev in pastirjev, do študentskih demonstracij proti malemu delu ter intimističnih tihožitij.

V okviru dogodka se je odvila tudi projekcija kratkometražnih filmov slovenskih avtorjev v izboru Slovenskega filmskega centra, in sicer: Lovilec oblakov Mihe Knifica, Čikorija an' Kafe Dušana Kastelica, Vsakdan ni vsak dan Martina Turka in Every Breath You Take Igorja Šterka.

Ob koncu so zaigrali glasbeniki skupine Terrafolk. Njihovo ognjevito in obenem virtuozno muziciranje je poželo navdušenje občinstva, ki so ga spravili na noge. Izvrsten koncert pomeni za Terrafolk še en korak k večji prepoznavnosti v Franciji.

Organizacijo so podprli Ministrstvo za kulturo RS, Slovenski filmski center ter UKOM.Galerija zmagovalnih del in častnih omemb

10. marec 2011

Objavili smo galerijo zmagovalnih del in častnih omemb letošnjega natečaja v okviru festivala Slovenia Press Photo 2011. Vsem še enkrat iskrene čestitke!


Zaključna fotografija letošnejga natečaja Slovenia Press Photo
Foto: Borut Krajnc

Zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo 2011

7. marec 2011

Na slavnostni podelitvi v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše so razglasili zmagovalne fotografije in nagrajence natečaja najboljših fotoreporterskih izdelkov na področju novinarske fotografije Slovenia Press Photo 2011. Najboljša dela je izbrala mednarodna žirija pod vodstvom Patricka Wittyja, mednarodnega urednika fotografije revije Time. Nagrado za najboljšo fotografijo leta je prejel Matej Družnik/Delo za fotografijo "Delavci Vegrada", nagrado za najboljšo reportažo pa Luka Dakskobler za ribiško reportažo iz Istanbula. Žirija je poleg glavnih izbrala še nagrade in častne omembe žirije v petih kategorijah.

Na slavnostni podelitvi so razglasili nagrade za najboljšo fotografijo leta 2010, ki jo je prejel Matej Družnik/Delo za fotografijo »Delavci Vegrada«, za najboljšo reportažo 2010 (Luka Dakskobler za ribiško reportažo iz Istanbula), ter zmagovalne fotografije in zmagovalne reportaže natečaja v petih kategorijah. Fotografi so se za nagrade potegovali v petih kategorijah – novice (najboljša fotografija: Miha Horvat, najboljša reportaža: Luka Dakskobler), šport (najboljša fotografija: Simon Chang, najboljša reportaža: ni bila podeljena, častna omemba žirije: Jaka Gasar), narava in okolje (najboljša fotografija: Luka Dakskobler, najboljša reportaža: Jošt Franko, častna omemba žirije: Tomaž Črnej), kultura in zabava (najboljša fotografija: Voranc Vogel, najboljša reportaža: Matjaž Rušt, častna omemba žirije: Aleš Farčnik) ter ljudje (najboljša fotografija: Jošt Franko, najboljša reportaža: Simon Chang, častna omemba žirije: Aleš Gregorič).

Letos je na natečaju Slovenia Press Photo sodelovalo 233 različnih avtorjev, ki je skupno prijavilo rekordno število fotografij, 3898. V mednarodni žiriji priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije, ki je ob zaključku letošnjega festivala izbrala najboljša dela, so, poleg predsednika žirije Patricka Wittyja (Time), sodelovali še Antonin Kratochvil (VII Photo Agency), Marko Drobnjaković (AP Associated Press), Wade Goddard (War Photo Ltd.) in Marcus Bleasdale (VII Photo Agency).


Zmagovalna fotografija - Foto: Matej Družnik/Delo
Delavci podjetja Vegrad (večinoma iz republik bivše Jugoslavije), ki za par mesecev niso dobili plač, v jedilnici samskega doma poslušajo sindikalnega vodjo, ki jim pojasnjuje, da je šlo podjetje v stečaj in da jim bodo vrnili delovne knjižice in naj se znajdejo, kakor vedo in znajo. Slovenija, Ljubljana. Oktober 2010.
Projekt podpirajo:
Pokrovitelji:

Gooya.siZahvaljujemo se: