Aktualno

Žiriji se je pridružila še ena članica

21. maj 2015

Mednarodni žiriji, ki bo odločala o najboljših delih na natečaju Slovenia Press Photo 2015, se pridružuje še mlada Francozinja Mathilde Boussion, sicer novinarka in foto urednica pri mednarodno priznani francoski reviji 6Mois.

Kot šesta članica bo prispevala k pestrosti letošnje žirije, ki ji sicer sestavljajo sama priznana imena svetovne fotografske sfere.


Vstopnice za predavanje Jamesa Nachtweyja so že na voljo

19. maj 2015

Vsi ljubitelji fotografije, ki ne želite zamuditi edinstvene priložnosti poslušanja najuglednejšega »proti-«vojnega fotografa na svetu, Jamesa Nachtweyja, si čimprej zagotovite vstopnice za njegovo predavanje 9. junija 2015 ob 18.00 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Vstopnice so že na voljo v Informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maximarketa, in sicer po ceni 8 EUR oziroma 5 EUR* (študenti in upokojenci).

Pohitite, saj je število mest v dvorani omejeno!


Lidl Slovenija razpisuje nagrade za foto dosežke
Ustvarimo boljši svet

14. maj 2015

Festivalu SPP se letos pridružuje Lidl Slovenija. V okviru svoje trajnostne pobude »Ustvarimo boljši svet« razpisuje nagrado za posebne foto dosežke, ki najbolje predstavljajo idejo o ustvarjanju boljšega sveta. Ta želja se lahko uresničuje na ravni medsebojnih odnosov, pomoči v socialnih ali zdravstvenih stiskah, skrbi za naravo, za živali ter ljudi.

Izbor bo potekal na način, da bo strokovna komisija vzporedno z izborom najboljših avtorskih fotografij in reportaž v posameznih kategorijah izbrala še 5 najbolj izstopajočih avtorskih del na temo »Ustvarimo boljši svet«. Med avtorji 5 finalnih fotografij bodo izbrali tudi najboljšo, ki bo razstavljena skupaj s fotografijami ostalih prejemnikov nagrad festivala SPP.

Lidl Slovenija bo zmagovalce tudi nagradil. Avtor najboljše fotografije bo prejel denarno nagrado v višini 500 EUR, preostali štirje finalisti pa bodo prejeli Lidlove vrednostne bone v višini 100 EUR.

Po zaključku natečaja bo Lidl Slovenija pripravil še potujočo razstavo 5 najboljših fotografij na temo »Ustvarimo boljši svet«.

Kaj morate storiti vi?
Ko boste prijavljali svoje fotografije ali reportaže v posamezne kategorije (novice, šport, ljudje, kultura in zabava, narava in okolje), razmislite, ali z njimi ponazarjate tudi idejo o ustvarjanju boljšega sveta. Morda bo prav vašo fotografijo strokovna komisija uvrstila med finaliste ali jo celo razglasila za zmagovalno.Festival SPP 2015 bo z obiskom počastil priznani vojni fotoreporter James Nachtwey

14. maj 2015

Letos bo prav posebno poslastico festivala predstavljal eden najuglednejših vojnih fotografov, JAMES NACTHWEY. James bo 9. junija 2015 v Cankarjevem domu vodil predavanje o svojem delu, obenem pa bodo njegova dela razstavljena tako v Cankarjevem domu, kot v Galeriji Kresija.

Otvoritev razstave v Cankarjevem domu z naslovom "Witness" bo potekala v ponedeljek, 8. junija 2015, ob 20.00 uri. Njegov desetmetrski kolaž fotografij, imenovan "The Sacrifice", pa bo na ogled od 10. do 21. junija 2015 v Galeriji Kresija.


James Nachtwey je s svojo fotografsko potjo pričel leta 1981 na Severnem Irskem, od tedaj pa je pokrival vse večje spopade zadnjih dveh desetletij, vse od Balkana, Bližnjega vzhoda do Afrike in Azije. Nachtwey je človek, ki se je vedno znova podal na prvo bojno linijo z željo, da bi njegove fotografije spregovorile v imenu žrtev in njihove bolečine. Njegovo poslanstvo je »napovedati vojno vojni,« zato se sam opredeljuje za »protivojnega« fotografa.

Nachtwey je v svojem pristopu k delu vedno brezkompromisen, spoštljiv in zavzet za nedvoumen in nepopačen prikaz realnosti. Ne izvaja samocenzure ter je vedno in kjerkoli kritičen do politike.
Ameriško nacionalno združenje fotoreporterjev je Jamesu večkrat podelilo nagrado za najboljšega fotoreporterja leta, sam pa ostaja skromen in zvest svojemu poslanstvu očividca (povzeto po besedilu Alaina Mingama, WP).


Žiriji se je pridružila še Gali Tibbon

14. maj 2015

Mednarodni žiriji, ki jo sestavljajo Jerome Delay (AP Associated Press), Fabio Bucciarelli (Me-Mo), Louisa Gouliamaki (AFP) in Maral Deghati (Warm, Me-Mo), se je pridružila še GALI TIBBON, ambasadorka Canonovega programa European Ambassador.

Gali bo 2. junija 2015 o svojem delu in sodelovanju s Canonom predavala v Cankarjevem domu.Prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2015 odprte!

10. maj 2015

Z današnjim dnem so se odprle prijave za sodelovanje na fotografskem natečaju SPP 2015, ki bo potekal do 30. maja 2015. Prijavite lahko fotografije oziroma fotoreportaže (od 3 do 10 fotografij) v okviru 5 kategorij: Novice, Šport, Ljudje, Kultura in zabava ter Narava in okolje. Fotografije bo ocenjevala prestižna mednarodna žirija, zmagovalna dela bodo razglašena na uradni podelitvi 5. junija v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Več informacij o natečaju, pogojih sodelovanja in prijavi fotografij je objavljenih pod rubriko Natečaj.


Festival Slovenia Press Photo 2015 z enim najbogatejših in najraznovrstnejših programov do slej

6. maj 2015

Letošnji festival se bo odvijal v prvih dneh junija, Zavod SPP pa je tokrat za vse ljubitelje fotografije pripravil bogat program, ki bo poleg osrednjega natečaja vključeval predavanja, delavnice in razstave.

Prijave na natečaj za slovenske fotografe bodo odprte od 10. – 30. maja 2015 prek elektronske prijavnice v spodnji rubriki Natečaj.

Mednarodno žirijo bodo sestavljala uveljavljena imena s področja fotografske dejavnosti, ki bodo za goste festivala pripravili tudi različna predavanja.

Vsem informacijam in obvestilom o poteku festivala lahko sledite tudi prek Facebook profila Zavod SPP oziroma strani Slovenia Press Photo ter prek Twitterja @Zavod_SPP.Pokrovitelji:
Partnerja:


Medijski pokrovitelj: